Prodejny
BlogRecenzeSpotovní brýle R2 pro výkonnostní i hobby sportovce

Spotovní brýle R2 pro výkonnostní i hobby sportovce

Sluneční brýle jsou neodmyslitelnou součástí letní sportovní výbavy každého cyklisty i běžce. Brýle pomáhají chránit vaše oči proti slunečním paprskům, prudkému větru i útokům hmyzu. Výběr nejvhodnějšího modelu se však může ukázat jako velmi náročný proces.

Nejzásadnější rozdíly nalezneme ve tvarech jednotlivých obrouček. Na vybranou máme z třech základních variant. První z nich jsou brýle celoobrubové, u kterých jsou zorníky obklopeny ze všech stran. Tento typ brýlí je zpravidla robustnější a jeho největší výhodou je odstínění světla i z velmi ostrých úhlů, naopak mezi nevýhody řadíme nižší ventilaci a větší pravděpodobnost zapocení skel.
Druhá varianta jsou brýle s obrubami polovičními, které obepínají zorníky pouze z horní strany. Tento typ konstrukce je výrazně vzdušnější a zároveň neztrácí ochranu skla proti potu. Větší je však pravděpodobnost “podfouknutí” a vniknutí bočních paprsků světla.
Posledním typem brýlí jsou takzvané štíty, které obruby postrádají úplně a nožičky jsou napojené přímo na zorník. Štíty dosahují nejvyšší vzdušnosti, za cenu nižší ochrany proti větru a potu.

Zásadním prvkem je i nosník, který by v ideálním případě měl být nastavitelný, případně tvarovaný tak, aby vám bez jakýchkoliv výhrad seděl příjemně a stabilně na nose.
Kromě obrub je velmi důležitá i použitá optika. Jiné brýle budeme volit pro pohyb na přímém slunci, do šera, nebo do proměnlivého prostředí. Na výběr dnes máme z velkého množství materiálů a některé brýle dokonce nabízí už v základu možnost výměny různých typů skel.
Na ochranu proti prudkému světlu nejlépe využijeme skla s intenzivním zatmavením a vysokým ochranným faktorem. U tohoto typu skel se často používá i reflexní úprava v různých barvách, ta má pomoci odrážet sluneční paprsky a především zvedá vizuální atraktivitu brýlí.
Dalším typem používaných zorníků jsou skla fotochromatická, která dokáží reagovat na intenzitu okolního světla a upravovat podle něj intenzitu zatmavení. Zatímco v tmavých podmínkách budou fotochromatické čočky velmi světlé, na přímém slunci viditelně ztmavnou. Díky tomu se jedná o velmi vhodnou variantu do proměnlivých podmínek, například běh, nebo jízdu v lese.
Posledním specifickým druhem skel jsou zorníky polarizační. Tento typ skel zvyšuje sytost a živost barev a především odstraňuje odlesky. Tyto vlastnosti využijete, hledáte-li brýle zajišťující velmi přesný a spolehlivý výhled na cestu před vámi. I dáky tomu jsou velmi populární nejen u sportovců, ale i u řidičů.

Ať už vám budou nejvíce vyhovovat celoobrubová konstrukce brýlí, nebo štít, skla polarizační, nebo fotochromatické, můžeme doporučit českou značku R2, která má v nabídce pravděpodobně všechny myslitelné kombinace.
Brýle R2 vznikly jako sesterská společnost oblíbené značky Relax s cílem vytvořit použitelné brýle pro rekreační i výkonnostní sportovce. Do sekce R2 se pak doustanou pouze ty nejlepší produkty z nejnovějších technologií a špičkových materiálů.
V praxi se u R2 setkáme s polykrabonátovými obrubami, které jsou velmi lehké a zároveň prakticky nezničitelné. Ze stejného materiálu pak je i většina čoček. Polykrabonát je doplněný o zóny z pružného Grilamidu s vynikající tvarovou pamětí a o protiskluzové zóny v oblasti uší a nosu.
Díky těmto konstrukčním prvkům brýle na hlavě příjemně sedí a při běhu, nebo jízdě o nich prakticky vůbec nevíte. Váha se zpravidla drží velmi nízko a pevnost polykarbonátu zabraňuje nadměrnému kroucení.
Šikovné jsou i nastavitelné nosníky o velkého množství brýlí, stejně jako možnost výměny skel u vybraných modelů. Sportovce s vyšším počtem dioptrií potěší přítomnost brýlí kompatibilních s dioptrickou vložkou.
Výběr správného typu skel usnadňuje přehledné označení jednotlivých úrovní UV filtrů jednotlivých skel a viditelné označení čoček fotochromatických a polarizovaných.
Třešničkou na dortu je pak cena, která se i přes vysokou kvalitu drží v rozumných mezích a nešplhá do závratných výšin, jako jsme zvyklí u jiných, věhlasnějších světových značek.
Kompletní nabídku brýlí R2 naleznete na našem eshopu.