Prodejny
BlogNovinkyINKOSPOR výživa 3. díl - Výživa po výkonu aneb na co by běžec neměl ve stravě zapomínat

INKOSPOR výživa 3. díl - Výživa po výkonu aneb na co by běžec neměl ve stravě zapomínat

 

 

Na co by běžec neměl ve stravě zapomínat a jaká byla moje cesta k proteinům

Pít denně proteinový nápoj, občas zajít do posilky a svaly budu mít hned. Přesně tohle jsem si myslela pár let zpátky, když jsem se začala o fitness svět zajímat. Teď už samozřejmě vím, že je to mýtus. Postupně jsem se od cvičení v posilovně dostala k vytrvalostním sportům, stroje vyměnila za lesní cesty a začala se tak zajímat, jak by mě mohl přísun kvalitních proteinů ve stravě posunout dál a pomoci mi s regenerací a výkonem. 

Bílkoviny jsou pro vytrvalce velmi důležité

Hned na začátku mě přesně tohle překvapilo. Opravdu potřebuje vytrvalec víc bílkovin, než svalovec v posilovně? Je tomu tak, dokazuje to celá řada různých studií. Vytrvalec během intenzivního tréninku nebo závodu vyčerpá zásoby bílkovin mnohem víc a dochází k rozkládání svalů. Jak poznám, že mi bílkoviny v těle chybí? Únava, nesoustředěnost, podrážděnost, neustálá chuť na sladké a špatná regenerace jsou jen některé z mnoha příznaků. 

Množství proteinů, které bychom denně měli přijmout, je pro každého individuální, a uvádí se na kilo hmotnosti člověka. Takové množství ale né vždycky zvládneme doplnit přes den v jídle. Pro dobrou regeneraci je fajn na tohle nezapomínat a opravdu si příjem bílkovin hlídat a rozložit ho na celý den. To je pěkná fuška a člověk by pak neměl moc čas na nic jiného, extra pokud denně trénuje. Jak si to celé usnadnit? 

Doplnit kvalitní stravu o proteiny v nápoji, tedy o proteinový koncentrát

Sama jsem vyzkoušela celou řadu proteinových nápojů, tyčinek, veganských verzí a dalších dostupných produktů na trhu. Většinu z nich spojovala zvláštní pachuť a příchuť, která se za chvíli přepila. Takže jsem vypila většinou půlku velkého balení a tím to tak končilo. Po přečtení složení jsem pak zjistila, že vlastně piju drahý shake se spoustou cukrů a s málo kvalitními bílkovinami.

Aktuálně se nacházím v zimní přípravě, kdy jsou moje běžecké tréninky nejen náročné, ale také velmi časté a dlouhé. Rozhodla jsem se tělo podpořit a otestovat proteinový nápoj od německé firmy Inkospor. Vyzkoušela jsem už několik příchutí a můžu tak nyní zhodnotit, jaký vlastně jejich protein je. 

Je čas vyzkoušet něco nového a prověřeného dalšími sportovci 

Jejich Active PRO 80 je vícesložkový nápoj prémiové kvality, vyráběný pod farmaceutickým dohledem z kvalitních surovin. To tedy říká výrobce. Koukla jsem sama do složení a byla jsem mile překvapená. Inkospor uvádí aminokyselinová skóre (AAS), které hodnotí množství použitých aminokyselin v proteinovém prášku v porovnání s ideální bílkovinou. Tento index není žádná horká novinka, najdeme ho i u celé řady běžných potravin, které obsahují protein a můžeme si tak vše porovnat, stačí jen zadat AAS do Googlu a dozvíte se víc. 

V proteinu Active PRO 80 jsem pak pár věcí nenašla. Třeba lepek, prakticky žádný tuk a cukr. Né že bych si nějak hlídala kalorie, běhám hlavně kvůli tomu, abych si mohla nějakou tu kalorii dát, co si budeme povídat, ale jsem ráda, že je tady nepřijímám zbytečně navíc. Ve složení je navíc devět vitamínů a tolik populární BCAA. Složení tedy vypadá víc než slibně.

Složení je fajn, ale hlavně musí dobře chutnat!

A teď k chuti a konzistenci. Proteinový nápoj je krásně krémový, sama ho míchám nejčastěji s vodou, velmi snadno se rozmíchá, není třeba ho ani nějak moc třepat a je opravdu velmi chutný. Žádná pachuť, ale příjemná sladkost a výrazná příchuť. Osobně mi nejvíce chutnala brazilská čokoláda, pak pistácie, výborná a opravdu velmi smetanová je jogurtovo-malinová příchuť. Když nemám chuť na nápoj, je skvělý do bílého jogurtu, kaše, míchaného nápoje s ovocem nebo třeba do lívanců. 

Musím říct, že Active PRO 80 od Inkosporu mě velmi mile překvapil a piju ho každý den. Příchutě střídám podle nálady, díky možnosti koupit menší balení vím, že ho snadno využiju a nebude se mi doma kazit. Doplním tak svůj jídelníček, který né vždy obsahuje tolik bílkovin, kolik by měl. A únava je opravdu menší a na trénink jsem vždy odpočinutá. Za mě palec nahoru a určitě doporučuju vyzkoušet!   

Vanda Nováková  

Ambassadorka INKOSPOR