Prodejny
BlogPoradenstvíJak vybrat běžecké boty

Jak vybrat běžecké boty

Rádi bychom Ti doporučili nejjednodušší metodu, jak si v dnešní době vybrat správnou běžeckou botu. Běháš po pevném povrchu, lesních cestách, v bahně, po kamenech, nebo jen chodíš občas do „fitka“ na běhátko? Pro všechny tyto aktivity se dají relativně rychle a snadno vybrat vhodné boty. Stačí k tomu málo, nebát se navštívit běžeckou prodejnu a držet se hlavních zásad pro výběr vhodné obuvi.

VELIKOST A ŠÍŘKA BOTY

Nejčastější chybou většiny běžeckých začátečníků je špatný výběr velikosti běžeckých bot. Ve své praxi konzultanta a prodejce bot se s tímto setkávám každodenně. Obecným pravidlem je, že běžecká bota musí být vždy min. o 1/2 čísla větší než je velikost chodidla. Moje rada tedy zní: „Neboj se kupovat větší boty“. Zajistí Ti dostatek komfortu a s tím spojený prožitek z tréninku. Běháš v různých terénech, po lesních cestách, po kamenech, z kopce, noha přitom vždy pracuje, individuálně se může i prodlužovat a lehce otékat, proto je vhodné dopřát jí dostatek pohodlí. Vyvaruješ se tím tzv. běžeckým nehtům (opakovaně černající nehty v důsledku nesprávné velikosti bot). Každý výrobce nabízí své modely v rozdílné velikosti svršku boty.

Rada zní: zkoušet, zkoušet a zkoušet, bota nesmí nikdy ani náznakem tlačit!

DOŠLAP

Snadná cesta ke zjištění Tvého došlapu je absolvování běžecké diagnostiky na běžeckém pásu. Během minutového testu, kdy běžíš na boso, je nahráván na video kameru Tvůj došlap při běhu. Rychlost je vždy nastavená podle Tvých běžeckých dovednosti (7 – 8 km/h). Poté je test vyhodnocen na monitoru ve zpomalovacím režimu a uvidíš, zda jsi běžec s pronačním nebo neutrálním došlapem. Na základě tohoto zjištění si vybírej konkrétní modely běžeckých bot, které jsou pro Tvůj došlap a charakter běhu určeny.

Rada zní: neboj se diagnostiky došlapu. 

TERÉN

Při koupi boty je důležité vědět, v jakém terénu budu běhat. Rozlišujeme boty silniční a krosové. Krosová bota do terénu je obecně méně odtlumená. Na podešvi jsou většinou špuntíky, které dávají jistotu při dopadu a záběr při odrazu. Můžeme se setkat i s GTX provedením (goretexovou membránou), což pomůže naše nohy udržet v suchu. Na pevném povrchu se využívají silniční boty. Rozlišujeme u nich pronační a neutrální varianty. Díky hladké podešvi, lehkému a prodyšnému svršku a často větší míře tlumení by v terénu byly značně nestabilní. Není ovšem terén jako terén. Polní cesty a hladké lesní pěšinky v nich hravě zvládne každý.

Rada zní: pro každý terén se dají vybrat vhodné boty. 

MÍRA TLUMENÍ

Výrobci nejčastěji rozlišují tři kategorie tlumení – vysoké, střední a nízké. To, jaké tlumení zvolit závisí na váze běžce, vzdálenostech, které běhá a na došlapu. Běžci nižších váhových kategorií maximální tlumení v botách nevyužijí, ba naopak se jim bota může zdát tvrdá. Těžší běžci a "pataři", běhající delší vzdálenosti naopak měkký dopad určitě ocení. 

Rada zní: volba správného tlumení = příjemnější běh.

NA JAKÝ TYP TRÉNINKU BOTY POTŘEBUJI

Kdo bere běh skutečně vážně a má ambice se výkonnostně posouvat, jeho tréninky pravděpodobně nejsou jen pomalé klusání v parku. Různé intervalové tréninky a tempové běhy by se špatně běhaly v objemových modelech s vysokou mírou tlumení. Mnohem příjemnější budou modely tempové, které mají nižší míru tlumení, jsou lehčí a svižnější. Pro závody jsou tady ty nejlehčí závodky většinou s minimálním tlumením a maximálně odlehčeným svrškem. Pokud si ale hobby běžec chce zaběhnout svůj první maraton, na čase mu tolik nesejde, chce si jen hlavně užít, měl by raději sáhnout po tréninkovém případně objemovém modelu.

Rada zní: na rychlé běhy vezmi rychlé boty.

ZÁVĚREM

Jednoduchou formou jsme Ti shrnuli, na co se soustředit při výběru bot. Výběr běžecké boty zabere přibližně 30 minut a nevyplatí se ho podceňovat. V naší běžecké prodejně máme nastaven vždy individuální přístup ke každému běžci. Nikoho nepustíme dřív, než mu bota dokonale sedne. Boty se po Tvém příchodu domů nezmění, pokud se v ní necítíš dobře na prodejně, při běhu to bude ještě horší. Neboj se při návštěvě prodejny mluvit o svých pocitech, výkonnostních cílech, motivaci, tělesné váze, neboj se ptát, jsme všichni na jedné lodi, posedlí během. 

Podívej se na recenzi běžecké obuvi na našem video kanálu nebo na blogu. Nebo už můžeš rovnou vybírat svoje nové běžecké boty.