Prodejny
BlogPoradenstvíJak vybrat plavecké brýle – konečně trénink bez mlhy před očima!

Jak vybrat plavecké brýle – konečně trénink bez mlhy před očima!

Plaveckých brýlí je na výběr nespočetné množství. Přinášíme pro tebe pár rad, jak si vybrat ty nejlepší, aniž bys musel/a pokaždé v obchodě potápět hlavu do umyvadla. 

Vybírej podle barvy…sklíček

Plavecké brýle jsou velice různobarevná záležitost a na své si v barevných kombinacích přijde i vysoce náročný estét. Při nákupu mysli na to, že zmíněná barevnost je především funkčního charakteru a to, že miluješ oranžovou, může být někdy na závadu.

Zrcadlový typ sklíček je mimořádně vhodný pro plavání venku, protože tlumí sluneční světlo. Mívají různá zabarvení od kouřové až po narůžovělou a ochrání tvoje oči před ostrým sluncem na otevřené vodě. Navíc v nich uvidíš všem do očí, ale sám/sama budeš krytý/á černými brýlemi jako filmová hvězda, což ti dovolí nerušeně pozorovat pozadí či jiné přednosti přítomných plavců a plavkyň. 

Oranžová sklíčka eliminují modrou barvu, takže se tvůj pohled do vnitřního bazénu hodně vyostří a projasní – ideální na nácvik techniky, když potřebuješ sledovat plavce vedle sebe! 

Růžové brýle nebo zelené si plavec nasadí, pokud potřebuje zvýšit kontrast na modrém nebo zeleném pozadí a proto se hodí na otevřenou vodu, a to i do českých řek a rybníků.

A modrá skla plaveckých brýlí snižují celkové oslnění z vody a ostrého světla venku i uvnitř. 

Skořápky nebo s těsněním? 

Minimalisté mezi plavci si navlékají jen sklíčka bez těsnění, kterým se říká skořápky. Jsou to závodní brýle s nízkým profilem, které nemají tak velký odpor ve vodě. Jsou lehoučké, levné a vyrábějí se v různých barvách, takže můžeš mít ke každé barvě svých plavek i do každého prostředí jedny. Jejich nevýhodou je ale to, že si na ně tvoje tvář bude bolestivě zvykat. Pokud nechceš po zbytek tréninkového dopoledne vypadat jako hybrid pandy a mistra Yody, zvol plavecké brýle s těsněním. Těsnění neoprenové je velice tenké, měkké a příjemné, ale jeho těsnost a životnost je omezená. Silikonové těsnění je dražší, ale zdaleka nejvíce komfortní a prakticky nepropustné. Pří výběru brýlí měj dále na paměti, že si můžeš vybírat mezi těmi s vyměnitelnou či nastavitelnou částí na nose nebo těmi, jejichž skla jsou spojena napevno. Pevné spojení dělá plavecké brýle méně rozbitnými, ale máš-li nestandardní velikost nosu či vzdálenost očí od sebe, raději sáhni po brýlích nastavitelných. A pokud jsi majitel/ka culíku, určitě si kup brýle s dvojitým páskem – obecně drží lépe na hlavě a v případě vybouleniny v místě nahromaděných vlasů na temeni by ti jednoduchý pásek stále sklouzával. 

Protimlžný efekt 

Cítíš se po skoku do vody jako Rákosníček bydlící za mlhou hustou tak, že by se dala krájet? Většina plavců ti poradí, abys sis je před prvním ponořením důkladně naslinil/a. Nebo do nich rovnou plivl/a. Většina brýlí je na vnitřní straně skel od výrobce vybavena antifogovou vrstvou, jejíž životnost lze pomocí speciálních sprejů prodloužit. Není tedy dobré brýle každou chvíli trápit seškrabáváním mlhy před očima. Pokud dlouhodobě nepomůže ani několikeré plivnutí, je na čase koupit si nové brýle. 

Dobrá rada pro triatlonisty: 

Chystáš-li se na řež u první bójky, dej si na hlavu prvně brýle a pak teprve plaveckou čepici. V bitvě rukou a těl se ti pak stane s daleko menší pravděpodobností, že ti někdo srazí brýle z hlavy. 

Dobrá rada pro lenochy: 

Pokud patříš k prokrastinačnímu typu plavců a po každé délce cítíš nutkání  posunout brýle na čelo, vydýchat se a pokochat okoloplovoucími těly, dávej si pásek brýlí také pod plaveckou čepici. Sundání brýlí je v takovém případě daleko méně pohodlné, čímž výrazně zintenzivníš svůj trénink ;-)