Prodejny
BlogPoradenstvíINKOSPOR výživa 2. díl - Jak rychle a efektivně doplnit energii během výkonu

INKOSPOR výživa 2. díl - Jak rychle a efektivně doplnit energii během výkonu

Nejčastěji si jdeme zaběhat na pár kilometrů a jsme za chvíli zpět. Tyto tréninky v pohodě zvládne naše tělo ze zásob, které má a případné ztráty stačí doplnit po doběhu domů. Jak ale tréninková jednotka stoupne nad hodinu, je dobré myslet na doplnění energie i během výkonu. U závodů je pak potřeba doplnění nových sil ještě větší. Hlavně tak ale zabráníme problému, ve kterém síly dojdou, a člověk musí závod ukončit. Pojďme se podívat na jednu z možností, jak snadno přijmout celou řadu potřebných látek – na energetické gely. 

Rychle, cukry! 

Energetický gel je primárně určený pro dodání sacharidů během výkonu, kdy jsou naše zásoby glykogenu rychle vyčerpány. Není už tak důležité, zda se jedná o dlouhý běh, těžký trénink nebo závod. Ze svých běžeckých začátků si pamatuji, jak mě radili dát si hroznový cukr. Je ale potřeba mít na paměti, že taková porce jednoduchých cukrů vyvolá v těle reakci především slinivky, která začne naplno uvolňovat větší množství inzulínu. Jak rychle cukr doplníte, stoupne jeho hladina, tak rychle zase spadne. Je tedy potřeba doplnit ho po určité době znovu. Na tento jev je dobré myslet a volit efektivnější zdroje sacharidů, kterým mohou být právě energetické gely. Ty kombinují různé sacharidy pro okamžitý a zároveň déletrvající efekt. 

Najít si ten svůj nejlepší 

Není však gel jako gel. Liší se mezi sebou složením, příchutí, stravitelností, velikostí a konzistencí. Tady je třeba zdůraznit, že co sedne jednomu, nemusí sednout druhému a je potřeba si vše vyzkoušet v tréninku. Nikdy netestujte gely přímo na závodě, nemusí vám vyhovovat a spíš vám přitíží. Největší překážkou u sportovců je žaludek. Už tak rozhozený extrémním výkonem, často do sebe člověk nic moc před těžkým tréninkem nebo závodem nedostane, a tak v něm není nejlepší prostředí. Gel má specifickou konzistenci. Někomu vyhovují tekutější gely, někomu naopak až želé. Chuť hraje také svou roli. Některé firmy nabízejí gely s typicky sladkou příchutí, jako je čokoláda, sušenky, bonbóny nebo káva. V nabídce najdeme také ovocné příchutě, nejčastěji citrusové. Musím vypíchnout příchuť coly a ledového čaje, které nabízí také několik značek, a patří mezi moje nejoblíbenější. 

Ve složení většiny gelů figuruje na prvním místě směs rychlých i pomalejších cukrů. Pak zde najdeme často kofein, nebo výtažky z quarany či zeleného čaje, elektrolyty, aminokyseliny a antioxidanty. Při pohledu na složení lze jednoduše zjistit, jestli vám gel nabídne víc, než jen pouhý cukr a vodu. Určitě bych se zaměřila na množství kofeinu, který do sebe během výkonu dostanete. Pokud na něj nejste zvyklí, nebo naopak budete gelů užívat několik, je dobré mít i variantu gelu bez kofeinu. Předávkování kofeinem může mít za následek křeče v břiše, zažívací problémy, třes nebo zimnici. A to nikdo nechce v závodě zažít.

 

 

Jak s gely zacházet a jak vše načasovat 

Nejčastěji najdete na obalu informaci, že gel je třeba užít každých 25 až 45 minut. S tím naprosto souhlasím. Počet gelů si tedy napočítejte na celou dobu, co plánujete běžet. Můžete si také vypočítat, kolik sacharidů na svoji váhu byste měli během výkonu do těla dostat. Zjednodušeně se uvádí 1 gram sacharidů na 1 kilogram hmotnosti na hodinu sportovního výkonu. Dle posledních dostupných informací pak může být příjem až 120 gramů sacharidů na hodinu výkonu. Potřeba sacharidů také mírně stoupá každou další hodinu, kterou běžíte. Zdá se to moc, ale je velmi zásadní, aby vaše zásoby nebyly úplně vyčerpány. Zkuste si na jeden závod příjem opravdu vypočítat a dodržet a uvidíte, co to s vámi udělá.

První gel si často plánuji na určitý kilometr, případně na občerstvovací stanici, aby se dal pohodlně zapít a taky abych věděla, kdy jsem si ho brala. Na zapití gelu se výborně hodí vyzkoušený iontový nápoj, ale také obyčejná voda. Doporučuji začít sacharidy doplňovat včas. Pokud vím, že poběžím opravdu dlouho, začnu už 20 minut od startu. Z vlastních zkušeností si s sebou beru různé příchutě. Jíst jeden a ten samý gel celou dobu není moc fajn. Pokud vám gel sedí, doporučuji mít všechny s sebou od jedné značky a nemíchat jich víc. Po dalších cca 45 minutách až hodině si tedy dát gel druhý, zapít a pokračovat takto až do cíle. Osobně si s sebou beru o jeden gel navíc, abych buď mohla někomu pomoci v krizi, nebo kdyby náhodou jsem se ztratila a byla na trati déle. Bohužel i to se mě už několikrát stalo. 

S čím jsem spokojená já? 

V loňském roce jsem začala používat gely od německé firmy Inkospor. Jejich gel ve 40 gramech hmotnosti obsahuje 27 gramů sacharidů, ale z toho pouze 6 gramů cukru. Sama mám v oblibě gely s kofeinem, zde ho najdeme ve výtažku z guarany, celkem na porci je ho 39 mg. Kromě maltodextrinu obsahuje také fruktózu a vitamín B1. V nabídce ho aktuálně najdete ve čtyřech příchutích – Ice Tea, Cola (tyto dva obsahují kofein) a Grapefruit-Lime a Pomeranč (které kofein neobsahují). Lze tedy vše dobře namíchat, aby člověk se gelem nepřejedl a zároveň neměl moc kofeinu. Osobně mám nejradši Ice Tea, který s sebou mám vždy i na delší běhy v batohu. Zachránil mě už několikrát od velké krize. A co považuji za nejvíce důležité, není mi po nich vůbec těžko a zle. Dokážu je opravdu přijímat během celého těžkého závodu. 

Napsala:

Vanda Nováková 

Ambasadorka INKOSPOR