Prodejny
BlogRozhovoryKoncept GURU fittingu mi učaroval, říká Honza Dubec

Koncept GURU fittingu mi učaroval, říká Honza Dubec

Výborný amatérský cyklista Honza Dubec posílil v roce 2015 řady pracovního TRIEXPERT týmu a stal se jedním z mála českých specialistů-poradců ohledně správného cyklistického posedu v největší triatlonové prodejně TRIEXPERT. V rozhovoru jsme si povídali o GURU fittingu, letošní sportovní sezoně a plánech do dalšího roku. Kudy vedla tvoje pracovní cesta, než jsi zakotvil v triatlonové prodejně TRIEXPERT v pražských Holešovicích? Vystudoval jsem sice chemickou průmyslovku, ale rozhodl jsem se, že se tomuto oboru věnovat pracovně nebudu. Necelé dva roky jsem dělal ve známé cyklistické prodejně Štorek Řevnice a potom přešel do 69 Specialized na dejvickém Kulaťáku. Tam jsem působil jako prodejce a poradce při nastavování vhodného cyklistického posedu. Po několika letech zde byl čas na změnu. A kolega Marek Zemek mi dal kontakt na šéfa TRIEXPERTU Honzu Lepiera, se kterým jsme se celkem v pohodě domluvili na spolupráci. Bylo to všechno perfektně načasované, za což jsem rád. 

Co tě nejvíc nalákalo? Byl jsem rád, že budu zase spolupracovat s Markem, se kterým jsem se znal z 69. Tehdy se psal rok 2015 a prodejna byla zatím jen hrubá stavba. Lákalo mě být součástí zrodu něčeho nového, byla to výzva, zajímal mě i celkový koncept největší triatlonové prodejny u nás. 

Co bylo na začátku? Chtěl jsem využít dosavadních zkušeností v rámci poradenství při nastavování vhodného posedu. Honza Lepier mi umožnil absolvovat parádní školení GURU fittingu v Anglii a angličtí školitelé pak ještě přijeli do Prahy. Tehdy se mi hodně rozšířily obzory a tento koncept mi svou komplexností učaroval.. A stal se každodenní součástí tvé práce… Ano. Fascinuje mě, že při využití GURU fittingu mohu pracovat s klientem tak, aby byl aktérem celého procesu on. Tato metoda umožnuje uložení několika variantních pozic najednou, jde o neustálý dialog mezi mnou a klientem, který vnímá nejlépe, co mu sedí a co ne. Ideální variantu hledáme společně a snažíme se dojít, k co nejlepšímu koncensu. 

Jak často je u vás poradenství GURU fitting využíváno? Chodí častěji lidé s vlastním kolem nebo je to součástí nákupu nového kola? Dá se říct, že v jarních měsících nedělám nic jiného a můj kalendář zájemců se rychle plní. Lidé mohou využít několika fází a je vhodné přijít po roce ještě jednou a zjistit, jestli jsou dané parametry pořád stejné. Daleko častěji přicházejí s vlastním kolem, bohužel se někdy stává, že se ukazuje, že to kolo vůbec nesedí a jiný posed to nevyřeší. Naštěstí už začíná víc a víc lidí řešit nastavení před nákupem kola, čímž se to eliminuje. V rámci nákupu dražšího kola u nás je GURU fitting v ceně. 

Kdo ze známých osobností ze světa sportu u Vás na fittingu byl? Z triatlonistů třeba Karel Zadák, Karol Džalaj, Simona Křivánková či Filip Ospalý. Z cyklistů Michal Boroš, Barbora Průdková nebo Radomír Šimůnek. Musím říct, že Karel Zadák a Barča Průdková jsou vzorní a udržujeme fit stále aktuální. Potkali jsme se na běžeckém závodě Vokolo Príglu, kde jsme v jednom týmu bojovali o zlatou medaili s dalším týmem TRIEXPERTu, což nakonec bohužel neklaplo. Tvojí prioritou je spíš cyklistika, nicméně aktivní sport tvoří nedílnou součást tvého života. Jakou jsi měl loňskou sezonu? Na vysoké škole jsem propadl cyklistice a hodně jsem se jí věnoval, byť na amatérské úrovni. Pak přišla rodina, narození dvou dětí a já si dal od sportu skoro tříletou přestávku. Vrátil jsem se vlastně díky tomu, že v pracovním týmu TRIEXPERTu se to sportovními nadšenci jenom hemží, což mě motivuje. K cyklistice jsem přidal i běh a absolvoval jsem kromě cyklistických závodů i několik duatlonů a běžeckých závodů. Skvělý zážitek byla cyklistická časovka družstev na 100 kilometrů, kterou jsme vyhráli. Za rok mám 5.500 km v sedle kola a zhruba 1300 km naběháno. 

Nelze zapomenout na tvou „bláznivou“ akci s názvem Everesting, což bylo v reálu neuvěřitelných 31 „Řevničáků“ (kultovní kopec cyklistů, 5.5 km, 300 výškových metrů, pzn.red.). V součtu jsi nastoupal 9.400 výškových metrů (Mt.Everest 8.848 m.n.m) a najel 350 kilometrů. Neuvěřitelný výkon. Jaké to bylo? Celou akci jsem absolvoval s kamarádem Jirkou Černým z cyklistické Sparty, se kterým jsme si skvěle sedli tempem a navzájem se podporovali po psychické stránce. „Řevničák“ jsme vybrali kvůli dobré dosažitelnosti z Prahy a novému asfaltu. Vystartovali jsme v 5.30 ráno a skončili po 22 hodině, takže 15 hodin jízdy. Krizí se dostavilo několik, největší asi dva výstupy před koncem, kdy se mi vybil Garmin a já měl pocit zmaru. Byla to skvělá akce s charitativním rozměrem na podporu IronPeople Martina Gably. Za každý vrchol jsme darovali každý 20 Kč, což ve finále bylo 1200 Kč. 

Před pár dny se přehoupnul nový rok 2018. Jaké máš plány? Co se týče sportování, tak bych chtěl být lepší než vloni. Chtěl bych kvalitně zazávodit na Krušnoman duathlon long version, duatlony Břehy a Příbram. Vše závisí na rodinné logistice, se dvěma malými dětmi to není vždy jednoduché. Také bych si někde znovu zkusil triatlon a na podzim někde maraton pod 3 hodiny. Ale obávám se, že plánů je víc, než kolik bude času. A v našem obchodě se těším, že mezi sortimentem nově přivítáme legendární italskou cyklistickou značku Bianchi.