Prodejny
BlogRecenzeNejrychlejší boty v Triexpertu

Nejrychlejší boty v Triexpertu

Karbonové boty jsou na trhu již pár let. V botníku elitních běžců nesmí chybět. Pohádka o tom, jak Eliud Kipchoge zaběhl v Monze maraton pod dvě hodiny v nadčasových Nike AlphaFly Next%, se bude vyprávět mnoha generacím. O tom, zdali je to forma dopingu, či nikoli se stále vedou spory. 

Karbonový plát funguje v botě na principu páky. Díky své tuhosti způsobí, že vás bota doslova vymrští do odrazové fáze. Kotník nemusí tolik pracovat, což značně spoří běžci energii. Karbonovky se nepodobají klasickým závodním botám, které už pomalu vychází z módy. Na první pohled upoutá výška velmi lehké tlumící pěny, která je pro kombinaci s karbonem nutná. Svršek je maximálně odlehčený, aby nepřidával gramy navíc. 

Zdánlivě dokonalé boty, ale oproti „objemovkám“ mají jedno mínus. Zaběhnete si v nich pár desítek, v lepším případě stovek kilometrů. Vyplatí si je tedy šetřit na závody nebo rychlé tréninky. Pojďme si představit modely, které u nás najdete. 

Hoka One One Carbon X2

Hoka Carbon X2

V roce 2019 Hoka v rámci svého projektu Carbon X představila stejnojmenný model. Špičkovému atletovi Jimu Walmsleymu se podařilo stanovit v těchto raketách světový rekord na 50 mil. 

Carbon X2 je vylepšený nástupce.  Zatímco Carbon X byl vhodný pro běžce s došlapem na střední část chodidla, „pataři“ se v nich trápili. Prodloužená patní část s vykrojením dodává botě větší stabilitu a plynule vás zhoupne do odrazu. Kombinace karbonového plátu a Meta Rocker technologie dělá z boty pekelně rychlou závodku. Přechod v mezipodešvi v botě není u tak znatelný jako u přechozí generace. Díky lehčí měkčí tlumící pěně v se můžete vydat vstříc dlouhým vzdálenostem. Ostatně na tyhle je Carbon X2 navržen. Svršek je vylepšený o anatomicky tvarovanou část na achilovce a o měkký všitý jazyk. Oproti konkurenčním karbonovkám si ponesete v tomto případě na nohách pár gramů navíc. Váha Carbon X2 není zrovna předností, ale zato pohodlí a odpovídající výdrž jsou zaručeny. 

Hoka One One Carbon X2

 

Brooks Hyperion Elite 2

Hyperion Elite 2 je pro letošní rok závodní novinkou na našich prodejnách. S karbonovým plátem a extrémně lehkou DNA FLASH s příměsí dusíku v mezipodešvi je Hyperion Elite 2 nejrychlejším modelem firmy Brooks. Brooks je stejně jako Carbon X2 velmi dobře tlumený, lépe se ale v něm budou cítit běžci s dopadem na střední část chodidla. Přechod z patní části do odrazové není tak hladký. Kvalitu a pravé přednosti této boty pocítíte, když se rozběhnete rychle.  Svrchní materiál je vzdušný a velmi lehký. Nechybí vetší prostor pro prsty v přední časti. Předchozí generace byla možná trochu testovací a běžci si stěžovali na nízkou výdrž. U Elite 2 se nemusíte bát, že byste je zahodili po 150 km. Samozřejmě rychlost „oběhání“ bot záleží hlavně na technice a váze běžce. 

Jedním z nich je například Hoka One One Mach 4. Váhou konkuruje Carbonu X2 a zároveň je příjemně tlumená. Nechybí pro Hoku typická Meta-Rocker technologie, která zajistí plynulý přechod z paty na špičku. 

Brooks Hyperion Tempo je navržena jako tréninková alternativa ke karbonovým Elite 2. Vzdálenosti od 5 km po maraton v nich nebudou problém. Tlumící materiál DNA FLASH je rovněž stejný. Tuto botu na noze skoro neucítíte. Trošku odolnější verzí do terénu je Brooks Catamont.

 

 

V těchto botách budou zkrátka padat osobáky, tak neváhejte navštívit naše prodejny a vyzkoušet je!