Prodejny
BlogRecenzeRecenze: Brooks Ghost 14 - objemovka, která se nebojí svižného tempa

Recenze: Brooks Ghost 14 - objemovka, která se nebojí svižného tempa

Tadeáš Vyvijal, běžec, cyklista a zkušený tester sportovního vybavení si vzal do parády oblíbené Brooks Ghost 14. Jaké byly jeho dojmy? Přečti si recenzi!

Zaujalo mě

  • flexibilní mezipodešev
  • jemný svršek
  • návratnost energie

Shrnutí recenze

Brooks Ghost je taková stálice mezi silničními objemovkami. Už 14. generace je velmi propracovaný a pohodlný kousek, který zvládne každodenní nabíhání kilometrů. Díky DNA LOFT mezipodešvi je ale měkká a dynamická zároveň, takže rozhodně nejde jen o línou klusačku. Rozhodně bych se v botách nebál běžet ani maraton. Lehká a responzivní je na to dost. Svršek je velmi jemný a prodyšný s výraznějším polstrováním kolem achilovky, kotníků a na jazyku boty. Co mě velice potěšilo, je flexibilní mezipodešev, která nechává chodidlu prostor na přirozenou práci a snadněji se tak vyrovnávají nerovnosti podkladu.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Materiál, který je napnut na středně širokém chodidle, je složen z více tenkých vrstev. Dohromady fungují výborně. Síťovina nemá výraznou flexi, takže chodidlo drží pevně v botě. Zároveň ale nenajdeme vnitřní švy, které by nějak tlačily nebo dřely. V oblasti kolem kotníku a achilovky můžeme pozorovat výrazné polstrování, které pěkně koresponduje s tréninkovým zaměřením boty. Tkaničky, přesto že jsou kulaté, se překvapivě nerozvazují a na vyztuženém jazyku netlační ani přes opravdu pevné zatažení. Celkově jde o poměrně propracovaný prodyšný svršek, který ani po trénincích na lesních cestách v lehkém trailu nepodléhá výraznému opotřebení nebo natržení.

Detail svršku

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Pokud by běžecké boty byly auta, mezipodešev by určitě odpovídala motoru. Na první pohled není vidět, není hezká ani škaredá, ale rozhodně nejvýrazněji určuje vlastnosti auta/boty. Pokud zůstaneme-li u tohoto příměru Brooks Ghost 14 bude 1.9 diesel. Výborná varianta na dlouhé cesty s nízkou spotřebou a dobrým jízdním komfortem. Ghosty jsou zkrátka jistota, ve které zvládněte nedělní long-run, nejsou příliš pomalé na maraton mezi 3:00 a 3:30 h a zároveň jsou dostatečně stabilní na lesní cesty a lehký trail. Rozhodně najdeme měkčí varianty pro lidi s nadváhou a naopak karbonové maratonky vás při rychlém tempu nakopnou znatelněji. DNA Loft pěna v mezipodešvi je příjemně pohodlná, zároveň je hmotnost bot výrazně pod 300g hranicí. Drop 11,5 mm je asi jediným atributem, který mi do konceptu tolik nesedí. U takto univerzální silničky bych si představoval něco mezi 8 a 10 mm – takovýto drop vás více pustí na špičku. 11,5 mm je zkrátka hodně vysoký podpatek, který vás tlačí do specifického kroku, který nemusí všem vyhovovat. Příjemným překvapením pro mě je, že mezipodešev se výrazně nesešlapává a i po cca 300 km si drží tvar a výšku.

Vnitřní část podélné klenby

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Brooks Ghost 14 jsou primárně silniční boty. Jenomže nejsou silničky jako silničky. U některých je třeba se držet striktně na asfaltu, betonu nebo dráze. U Ghostů to naštěstí neplatí. Směs, ze které je podrážka vyrobena je poměrně odolná a nerozhodí ji ani lehký kamenitý terén. Čím je podrážka odolnější, tím je zpravidla méně přilnavá na mokrém povrchu. U těchto bot je zvolena taková střední cesta. Navíc je podrážka poměrně hodně členěna, takže při došlápnutí na nerovný povrch se energie soustředí jen do daného segmentu a bota si zachovává i notnou dávku stability.

Silniční podešev se dobře segmentovaná

Osobní zkušenost

Brooks Ghost 14 jsou přesně typ boty, který si vezmete na dovolenou, když nechcete vozit celý botník. Je dostatečně pohodlná na dlouhé výběhy nebo pro unavené nohy. Zároveň ale svižná i na rychlejší tréninky nebo dlouhé závody. Nebojí se polní cesty ani mokrého asfaltu. Jedinou věcí, se kterou se nedokážu stoprocentně ztotožnit, je vyšší drop. Ten je sice pohodlnější pro achilovky a další navazující svalové skupiny. Nicméně přirozený došlap je v této botě podstatně obtížnější než v „nízkodropových“ modelech.

Technické parametry Brooks Ghost 14:

Typ:tréninkové
Došlap:neutrální
Povrch:silnice / zpevněné cesty
Tlumení:vysoké
Hmotnost:280. 7 gramů
Drop:12 mm
Voděodoľnost:ne

Zdroj: Svět běhu