Prodejny
BlogRozhovoryRozhovor s triatlonisty Denisou a Petrem o výživě při závodech

Rozhovor s triatlonisty Denisou a Petrem o výživě při závodech

Petr Soukup a Denisa Schwarzová jsou triatlonisté, kteří mají za sebou mnoho závodních zkušeností. Petr je dokonce držitel českého rekordu v Ironmannu na Hawai! Oba si oblíbili sportovní výživu od Inkospor. V rozhovoru se dočtete, jaká je jejich tajná zbraň v podobě výživy před a během závodu. 

Denčo, Petře, která disciplína triatlonu je pro tebe ta ‚nej‘, a se kterou spíše bojuješ…

Denisa: Plavání je o technice, kolo o síle a běh o vůli a vytrvalosti. Spojením těchto třech sportů vzniká unikátní celek tělesné všestrannosti s možností taktizovat. Nejvíce si užívám kolo. Sednout na kolo znamená, že jsem přežila plavání a je spousta času jíst a přemýšlet :)

Petr: Triatlon je kombinace tří absolutně odlišných sportovních disciplín jdoucích ihned za sebou. Na druhou stranu to není nic nemožného. Při plavání prakticky ležíte, na kole sedíte a v běhu se často projdete, takže ideální sport pro každého. Já osobně nemusím “leh” a rád se projdu. 

Vyživa Inkospor

Když už jste začali o jídle… Co všechno obnáší "bufet" při cyklistické části? Používáš i nějaké doplňky před startem a v cíli?

D: Samozřejmě záleží, jak dlouhý závod mě čeká. Poslední jídlo jím hodinu před startem a je to většinou banán nebo piškoty. Hned co sednu na kolo dávám gel Inkospor Energy. A později sušenky Bebe (kakaový :) ), banán, želé a  energy tyčinku Inkospor z ovesných vloček s jednoduchými i složenými sacharidy. Hlídám si správné načasování a množství. A nezapomínám na hydrataci.

P: Samozřejmě záleží na délce samotného závodu. Jiné to bude v případě 1 nebo 10 hodinové řehole. Klasicky však před startem mám dost stažený žaludek, takže je problém do sebe cokoliv napasovat. Proto dám klasickou snídani cca 3 hodiny před startem a 1 hodinu ampuli s Guaranou od Inkospor. V průběhu cyklistiky sacharidové tyčinky Energy Bar nebo Fibre Crunch a na běhu již jenom gely Inkospor. Důležité neopomenout ani pitný režim v průběhu celého závodu. Zde kombinuji Inkospor Mineral light a Power drink.

Energy gel Inkospor

Dalo by se tedy říct, že správná strava je u triatlonu tak trochu alchymie? 

D: Já bych v tom nehledala nic komplikovaného. Správná strava a hydratace je to, co posouvá ty nejlepší atlety na vrchol. Kvalitní suplementaci beru jako základní stavební kámen pro dosažení mého maximálního výkonu při závodě. Pokud nejsou dobře postaveny základy, nebude mi držet střecha.

P: Alchymií bych to nenazval. Chce to dodržet pár základních pravidel a vyzkoušet i různé značky. Která vám nejvíce chutná a máte z ní dobrý pocit, té se držte. Já jsem maximálně spokojený s Inkosporem. Obě tyto kritéria splňuje.

Co tedy popíjí takový triatlonista? V bidonech se prý objevuje ledacos. Dokonce i slepičí vývar :)

D: No co si budem, takový poctivý vývar od maminky tě během náročného závodu pohladí v žaludku i na duši :) (Díky mami). Nicméně s tím se spíš potkáš na dlouhých IRONMANECH. U kratších závodů je to u mě většinou kombinace vody a ionťáku Power Drink. Ale nezapomínám ani na pití po tréninku. Tréninky musím vměstnat mezi práci a péči o děti, což je časově náročné. Z toho důvodu si nemohu dovolit časem marnit. Recovery drink je pro mě ta nejjednodušší cesta k rychlé a kvalitní regeneraci. Mám dobrý pocit, že jsem tělu dodala vše potřebné, i když třeba zrovna nemám čas na přípravu vhodného jídla po tréninku. Podobných drinků jsem vyzkoušela hodně, ale pravidelné užívání se nikdy nekonalo, protože mi prostě nechutnaly :) "Rekáč" je chuťově super!

P: Teplý slepičí vývar je super v případě chladného počasí a dlouhého triatlonu. Jinak preferuji vodu, jontové nápoje (viz. výše), colu nebo nealkoholické pivo. Záleží, v jaké fázi závodu se právě nacházím, na co mám chuť a co mě ještě bude čekat. 

Recovery drink Inkospor